14 Haziran 2022 tarihinde İSBL'de proje rüzgarları esti. Okulumuz Hazırlık A ve Hazırlık B öğrencileri, Bilişim Teknolojileri Öğretmenimiz Dr. Yunus Emre Avcu danışmanlığında Bilgisayar Bilimi dersi kapsamında yaptıkları projeleri sergilediler. Proje sergimize desteklerinden ve bizleri yalnız bırakmadıklarından dolayı başta okul müdürmüz Sayın Yaşar KARAOĞLAN'a, okul idaremize, kıymetli öğretmenlerimize, arkadaşlarımıza ve velilerimize teşekkür ederiz.
İşte projelerimiz!
Sencil (Sencored Pencil)
Sensörlenmiş kalem otizmli bireyler için bir geliştirilmiş bir projedir. Bu proje Hazırlık/A sınıfından Nursima EREN, Zeynep KARAOĞLU ve Ali Ender AYGÜN tarafından tasarlanmıştır.
Işık Filtresi
Işık Filtresi bir ışık süzgecidir. Bireylerin ortamdaki ışık seviyesinin fazlalığını veya azlığını algılayamadığı ve bunun sonucunda göze gelen zararın artması gibi durumlarda kullanılır. Ortamdaki ışık seviyesini algılayan LDR Sensör'ünü ortamda kullanılan ışık kaynağına bağladık. Işık fazlalığı varsa ortamdaki kaynak fazla; ışık azlığı varsa ortamdaki kaynak az yanıyor. Tarımda fotosentezin orta düzeyde verimli bir şekilde gerçekleşmesi için de kullanılabileceğini düşünüyoruz. Bu proje Hazırlık/A sınıfından Şevval ŞEN, Defne SARIBÜLBÜL ve Yaren BALCI tarafından tasarlanmıştır.
Karanlıkta Parlayan Akıllı Baston
Görme engelli bireyler ve yaşlı bireylerin sosyal hayattan kopmamaları için bir akıllı baston tasarladık. Bu bastonda bulunan mesafe sensörü bireylerin önüne çıkan herhangi bir engeli algılar. Ve bunun sonucunda buzzerdan ses çıkar. Bireyler bunu algılayıp yön değiştirme eyleminde bulunurlar. Bu proje sosyal hayattan engelleri engellemeyi önceler. Bu proje Hazırlık/A sınıfından Berra GÜLCAN ve Sinem ŞAHAN tarafından tasarlanmıştır.
Cancık Mama Kabı
Kedi ve köpeklerin aç ve susuz durumlarda tükürük üretemeyip kendilerini temizleyemediklerini ve hayvanların yeterli derecede beslenemediklerini gözlemledik. Projemizde bulunan servo motor ile belirli saatlerde mama kaplarına ve şehrin belirli yerlerine otomatik olarak mama sağlayacak. Projemiz su sağlama alanında gelişiyor olup insanları da mama almaya teşvik edeceğini düşünüyoruz. Bu proje Hazırlık/B sınıfından İrem ALTUNBAY ve Feyza KALAFAT tarafından tasarlanmıştır.
Game of UTİS (Using the Internet Safely)
İnterneti güvenli kullanma oyunu, insanların genel olarak internet hakkında doğru diye bildikleri yanlışları düzeltmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlar. Oyunumuzda bilgi soruları ve piyonlar yer almaktadır ve aynı zamanda oyunumuz zar ile oynanmaktadır. Hedef kitlemiz tüm yaştaki insanlardır ama özellikle küçük yaştaki bireylerin oynamasını hedefliyoruz. Çünkü küçük yaşta öğrenilen doğrular hayatımızın her döneminde bizimle birlikte oluyor. İnterneti en doğru ve verimli kullanmanın bilincine gelmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu proje Hazırlık/B sınıfından Devrim Deniz SAĞCAN tarafından tasarlanmıştır.
Boy Ölçenzi
Sağlık ocakları, hastane vb. yerlerde yapılan ölçüm sürelerini en aza indirmeyi ve bebek hastalardaki hiperaktif hareketlerin ölçümlerde meydana getirdiği kaymaları önlemek için Boy Ölçenzi'yi tasarladık. Ultrasonik sensörün ölçtüğü değerleri LCD ekrana yansıttık. Mesafe sensörü belli bir yükseklikten boyunuzun yükseklik ile arasında kalan kısmını çıkartır ve LCD ekrana boyunuzu yazar.Bu proje Hazırlık/A sınıfından Ayşegül DÖNMEZ ve Yasemin BAHAR tarafından tasarlanmıştır.
NEE Sensörü
NEE sensör sağır bireylerin araç kullanırken park, trafik vb. durumlarda aradaki mesafeyi algılayan sesli sensörün sağır bireyler için ışık ile geliştirilmiş bir versiyonudur. Projemizde yeşil, sarı ve ciddi yakınlık durumunda kırmızı yanan ledler kullandık. Bu proje Hazırlık/B sınıfından Nur ÖZGÜNER, Emir KOCA ve Elif ÇALIK tarafından tasarlanmıştır.
OkutGir
Günlük hayatta alışveriş, market çantaları vb. gibi eşyaları üstümüzde taşımak evimize girmek için aradığımız ama eşya kalabalığından bulamadığımız anahtarı kaybetmemize ve zaman kaybına yol açar. Biz her ev için kişisel bir kart okuyucu tasarladık. Evlerimize telefon kılıfımızda bile taşıyabileceğimiz kartlarla ve kapılarda bulunan güvenlik açısından da önemli olan okuyucularla gireceğiz. RFID ve Servo Motor kapıyı daha kolay ve hızlı açmamızı sağlar. Bu proje Hazırlık/B sınıfından Belinay KONGÜL ve Şahidenur DEMİR tarafından tasarlanmıştır.
Akıllı Emanetlik
İş yerleri, okullar vb. gibi yerlerde geçici bir süre için eşyalarımızı dolap vb. gibi yerlere bırakıyoruz.Fakat yeterli olmayan güvenlik ve koruma sistemlerinden dolayı hırsızlık oranlarının arttığını gözlemledik.Belirlenen şifre sisteme tanıtılıyor ve keyboarda şifre giriliyor. Eğer şifre hatalı ise buzzerdan ses geliyor. Projemiz tasarım ve yazılım açısından geliştirilmektedir. Bu proje Hazırlık/A sınıfından Tunahan KURUCAN ve Ercan UÇAR tarafından tasarlanmıştır.
BulGit
Kaybolan eşyalar veya tespit edilmek istenen eşya, canlı vb nesneleri bulmak için BulGit'i tasarladık.Ultrasonik mesafe sensörü ile servo motoru birbirine bağladık böylece etrafında döner ve cisimleri algılar oldu. Tespit edilen cisimler Processing ara yüzünde kırmızı hatlarla görülüyor. Bu proje Hazırlık/B sınıfından Emine MENGÜ ve Sümeyye ALKAYA tarafından tasarlanmıştır.
Astigmatik
Astigmat rahatsızlığına sahip insanlar ışığı dalgalar halinde görür ve beyaz ışık görmelerini kısıtlar. Bunun en yaygın olduğu durumlar araç kullanma halinde gerçekleşir bu nedenle joystick'e bağlı olarak araba farlarının renklerini değiştirdik. Bu proje ile araç kazalarının nedenlerinden birini önlemeyi amaçladık.Bu proje Hazırlık/B sınfından İbrahim ÖZDEMİR ve Celil Efe SARI tarafından tasarlanmıştır.
*BONUS PROJE*
Gelecekten Geçmişe Armağan
Hazırlık/A sınıfı olarak geliştirilen ve hedef kitlesine ulaştırılan bir projedir. Okula geldiğimiz ilk andan beri 12. sınıfların bize sahip çıktıklarını onları çok göremesek de hissettik ve onlara sınavlarında motivasyon sağlamak amacıyla ve bizim de onlara destek olduğumuzu bilmeleri amacıyla herkesin isimlerine özel anahtarlıklar tasarladık. 3D yazıcı ile içinde kep isim ve okul logosu bulunan tasarımlarımızı bastık. Bu proje Hazırlık/A sınıfı kapsamında olsa da fikirleri geliştiren ve uygulamaya koyan arkadaşlarımız Aylinnaz TEK , Ayşegül DÖNMEZ ve Ali Ender AYGÜN'dür.
Haber: Zeynep KARAOĞLU
Derleme: Nursima EREN